Wat kan je allemaal doen met een beregeningspomp?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een beregeningspomp is de ideale hulp bij het gezond houden van planten en gewassen, zonder dat je hiervoor je eigen leidingwater hoeft te gebruiken. Met de droge Nederlandse zomers is een dergelijke pomp een uitkomst van jewelste, omdat het water dat je planten en gewassen zo nodig hebben, buitengewoon schaars kan zijn. En wie wil er nog uren in de tuin staan met een tuinslang, of steeds een sproeier verplaatsen als dat veel makkelijker kan? Daarom: wat kan je allemaal met een beregeningspomp?

Beregeningspompen nemen werk uit handen

Handmatig planten en gewassen van water voorzien, is een tijdrovende klus. Je bent er vaak wel even mee bezig en om het goed te doen, ben je ook zeer regelmatig in de weer. Beregeningspompen nemen dit werk uit handen. Niet alleen pompen ze het water zelf op, als je ze aansluit op een beregeningsinstallatie, gebeurt ook het water sproeien automatisch. De sproeiers kunnen ingesteld worden, zodat ze op gezette tijden aan het werk gaan en de planten en gewassen van water voorzien. Het beste is om dit ‘s avonds te doen, omdat water snel kan verdampen als de beregening in de volle zon gebeurt en het is ook mogelijk dat gewassen verbranden.

Gebruik grondwater voor je beregening

Beregeningspompen komen in allerlei soorten en maten, omdat ze ook voor allerlei klussen geschikt moeten zijn. Het mooie aan dit soort pompen is, dat ze overal water vandaan kunnen halen. Neem grondwater; een rijke waterbron die ook in droge tijden ruim voorhanden is en waar het leven boven de grond ook veel van kan profiteren. Een beregeningspomp is in staat dit grondwater omhoog te pompen en het vervolgens door te sturen naar leidingen, die het weer verdelen naar sproeiers. Deze sproeiers brengen het water vervolgens naar de plekken waar het zo nodig is.

Ook slootwater is een uitstekende waterbron

Wie een sloot dichtbij huis heeft, kan deze gebruiken om planten en gewassen mee te beregenen. Sloten bevatten ook in droge tijden vaak nog flink wat water en een goede beregeningspomp heeft ruim voldoende zuigkracht om dit slootwater omhoog te pompen. Net zoals bij het grondwater, wordt het slootwater verdeeld over de sproeiers, die het dan weer over de planten en gewassen sproeien die dat zo nodig hebben. Beregeningspompen die slootwater gebruiken zijn ook uitstekend geschikt voor agrarisch gebruik, omdat ze in korte tijd veel water omhoog kunnen halen en dus brede oppervlakten van water kunnen voorzien.

Sterke en minder sterke beregeningspompen

Omdat niet iedereen dezelfde hoeveelheid grond van water moet voorzien, heb je beregeningspompen die voor grote en kleine klussen geschikt zijn. Heb je een kleine tuin, dan kan je een relatief kleine pomp nemen. Zoek je een pomp voor bijvoorbeeld een akker, dan zijn er pompen die op diesel lopen en geschikt zijn voor het grotere werk. Wat het ook wordt, beregeningspompen zorgen voor gezonde gewassen en nemen zorgen uit handen over de droogte, die de laatste jaren zo prominent aanwezig is. Dankzij deze pompen hoef je niet meer constant in de weer te zijn met tuinslangen en sproeiers die verplaatst moeten worden, maar wordt het allemaal voor je gedaan.

 

Share.

About Author

Leave A Reply