Hier moet je rekening mee houden bij het regelen van een uitvaart 

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iemand verliezen is voor iedereen heel pijnlijk. Je moet afscheid nemen van iemand die je lief had. Het is belangrijk dat de uitvaart goed geregeld wordt zodat de nabestaanden goed afscheid kunnen nemen. Het kan een hele moeilijke periode zijn waardoor het regelen van een uitvaart waarschijnlijk het laatste is waar je aan wil denken. Lees hieronder een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het regelen van een uitvaart.

De wensen van de overledene

Veel mensen hebben al besloten hoe zij zouden willen dat hun uitvaart eruit ziet. Probeer te achterhalen of de overledene bijvoorbeeld een lijst heeft gemaakt met zijn of haar wensen. Zo wordt het regelen van de uitvaart een stuk makkelijker, omdat je minder keuzes hoeft te maken. Heeft de overledene geen wensen voor zijn of haar uitvaart? Dan moet je als het ware in de schoenen gaan staan van de overledene. Je kan kijken naar wat de overledene leuk vond om zo nog iets van de overledene terug te laten komen tijdens de uitvaart. Vaak kunnen de nabestaanden hier goed mee helpen. Een uitvaartondernemer Amsterdam kan hier ook goed mee helpen.

De uitvaartondernemer zal je niet alleen vragen of er een voorkeur voor cremeren of begraven is. En of er een voorkeur is voor een bepaalde plek. Maar hij/zij zal je ook een uitvaartkist laten kiezen en helpen in je keuze waar de overledene tussen overlijden en uitvaart verblijft. Bovendien zal de uitvaartondernemer helpen met het draaiboek en muziek, de catering en alles wat er verder nog nodig is om tot een mooi afscheid te komen.

Rouwkaarten versturen

Een uitvaart kan met heel veel mensen zijn, maar dat hoeft uiteraard niet. Het kan voorkomen dat overledene niet zoveel mensen om zich heen had of misschien heeft de overledene aangegeven dat hij maar een klein groepje op zijn of haar uitvaart wil. Vaak wordt er een rouwkaart gemaakt. Met een rouwkaart laat je weten dat een dierbaar persoon is overleden en dat de uitvaart eraan komt. Je kan zelf een rouwkaart maken of laten maken. En deze per post of digitaal versturen. De keuze hierin ligt helemaal bij jou. Bij Onyx hebben de uitvaartverzorgers allerlei voorbeelden hiervan. Tegenwoordig staat er vaak een persoonlijke foto van de overledene op de kaart. We kunnen alles vormgeven naar jouw zin.

Akte van overlijden

Wanneer iemand overlijdt, stelt een arts het overlijden vast. Hij of zij maakt een verklaring van overlijden. Met deze verklaring van overlijden gaat de uitvaartverzorger naar de gemeente. Deze schrijft de overledene uit en verstrekt een akte van overlijden De akte van overlijden is zeer belangrijk om de zaken te kunnen regelen na de uitvaart. Denk hierbij aan het stopzetten van een bankrekening of het verkopen van de woning van overledene. Als de uitvaartverzorger de aangifte van overlijden doet bij de gemeente, worden automatisch alle instanties die een koppeling hebben met het burgerservicenummer geïnformeerd. U hoeft dus bijvoorbeeld niet zelf de ziektekostenverzekering, de belastingdienst te informeren.

Gevoelens van anderen

Het verliezen van een dierbaar persoon is voor de ene persoon moeilijker dan voor een ander persoon. Dit hangt af van de relatie die deze mensen hadden. Hoe dan ook is het belangrijk dat je rekening houdt met de gevoelens van iedereen die er betrokken bij is. Let vooral op wat de mensen die het dichtst bij de overledene stonden het liefst zouden willen. Een uitvaart is voor de nabestaanden een manier om goed afscheid te nemen. Help de nabestaanden als dit mogelijk is.

Share.

About Author

Leave A Reply