Waarom het instrooien en onderhouden van kunstgras?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Decoratief synthetisch gras wordt ook wel astroturf genoemd, het heeft lange sprieten die in hoogte kunnen variëren van 25 mm tot 45 mm. Dergelijke grassprieten kunnen van verschillend materiaal zijn gemaakt. Zo heb je ze van polyethyleen of van polypropyleen vezel, dat laatste wordt ook wel mosdraad genoemd.

Deze is ook wat steviger, zodat ze beter rechtop blijft staan. Deze kunstvezels worden op een zwarte onderlaag gestikt van latex. Polyethyleen vezels die over het algemeen wat langer en zachter zijn, hebben ondersteuning nodig om rechtop te kunnen staan. Dit bereik je door een zandlaag van ca. 2 cm diep toe te voegen.

De voordelen van instrooien met zand

Kunstgras maakt het hebben van een gazon een stuk gemakkelijker, ondanks dat het niet onderhoudsvrij is. Tot het onderhoud behoort ook het instrooien met zand, wat trouwens geldt voor alle soorten kunstgras matten.

  • Zand heeft als functie om het gras te verzwaren. Met zand voeg je extra gewicht toe, hierdoor blijft het gras beter op zijn plaats en hoeft het niet op een andere manier te worden vastgezet.
  • Het zand zorgt voor stabiliteit en bescherming, waardoor er geen oneffenheden en ribbeling optreedt.
  • De met zand omringende kunststof grassprieten blijven beter rechtop staan.
    Vullen met zand, maakt de grasmat brandwerend, dit kan zijn voordelen hebben tijdens het barbecueën.
  • Gebruik altijd zandvulling bij welk type dan ook, uiteindelijk verlengt het de levensduur.

 Ingestrooid maakt het aantrekkelijker

Het klinkt misschien vreemd, maar een ingestrooid kunstgrasveld staat er wel mooier bij. Het zand helpt de vezel niet alleen rechtop staan, maar door het er mee in te borstelen nemen de sprieten verschillende posities aan. Het geeft je grasveld een natuurlijke look. Ook zul je merken dat na verloop van tijd het platloop proces ermee vertraagd wordt. Gebruik voor astroturf niet het eerste de beste zand.

Het moet schoon en geen voedingsbodem voor onkruid zijn. Om je gazon ermee in te wassen is brekerzand een goede keuze. Deze heeft minder stof en is een grof korreltje, hierdoor krijg je een beter afwatering van het gazon. Het waait er niet zomaar tussenuit, dus bladeren met een bladblazer verwijderen mag geen problemen geven. Je hoeft niet bang te zijn dat het zand eruit wordt gelopen, grassprieten houden perfect op zijn plek. Dus kinderen kunnen er van hartenlust op spelen.

Hoe mooi te houden?

Dit doe je door regelmatig met een kunststof hark bladeren weg te harken. Zijn er gebieden die meer zorg nodig hebben, door bijvoorbeeld uitwerpselen van dieren. Dan kun je een speciaal daarvoor geschikt reinigingsproduct gebruiken en de grasvezels licht afspuiten om stof en vuil te verwijderen.

Als eigenaar van een kunstgrasveld zul je naast gewone slijtage en ongelukken, ook routine stappen moeten volgen om de levensduur ervan te behouden. Astroturf kan 15 tot 25 jaar meegaan. Het gras regelmatig spoelen en kruis-borstelen zal de levensduur ervan alleen maar ten goede komen.

Share.

About Author

Leave A Reply