Wat moet je weten over het doen van een KLIC melding?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iedereen die van plan is om in de openbare ruimte te gaan graven, dient hiervoor eerst een KLIC melding in te dienen. Dat moet, omdat er voorkomen moet worden dat je per ongeluk op een kabel of een waterleiding stuit en deze schade toebrengt. KLIC meldingen zijn eenvoudig te regelen en snel af te ronde, maar voor wie er niet helemaal bekend mee is, zetten we graag een paar belangrijke punten op een rijtje,

Wat is een KLIC melding precies?

KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum en is de plek waar bekend is waar leidingen en kabels liggen. De melding doe je bij het Kadaster. Wie graag een boring wil doen op een openbare plek (meestal gaat het dan om aannemers of kabelbedrijven), moet bij dit centrum een melding doen. Deze melding is wettelijk verplicht, omdat je hiermee graafschade en gevaarlijke situaties voorkomt. Wie per ongeluk op een leiding of een kabel stuit, kan immers een hele wijk platleggen zonder stroom of water, of er zelf de gevolgen van ondervinden. Door het doen van een KLIC melding voorkom je dit.

Hoever van tevoren moet je een KLIC melding doen?

Wie van plan is om te gaan graven, moet een week van tevoren een KLIC melding doen. De melding is vervolgens twintig weken geldig, wat betekent dat je binnen deze twintig weken moet starten met de graafwerkzaamheden. Mocht je nog niet helemaal zeker weten wanneer je gaat graven, doe dan een oriëntatie aanvraag. Hiermee ben je in ieder geval begonnen met het doen van de KLIC melding en loop je niet tegen vervelende verrassingen aan.

Wat kost het doen van een KLIC melding?

Wie een KLIC melding doet, betaalt hiervoor eenmalig €84,42. Dit is inclusief het opmaken van een rapport, plus het aanleveren van een digitale en papieren versie van dit rapport. Deze informatie is belangrijk en moet dan ook aanwezig zijn op de plek waar gegraven wordt. Hou het daarom goed bij je, zodat je altijd goed voor ogen hebt waar de kabels en leidingen liggen en je bij een eventuele controle de documentatie kan aanleveren.

Hoe snel krijg je de gegevens na het doen van de melding?

De KLIC melding is vrij snel geregeld; over het algemeen krijg je binnen een werkdag de melding thuisgestuurd en kan je aan de slag. Heel soms duurt het iets langer, maar dat ligt aan de aanlevering door de netbeheerders wiens kabels en leidingen in jouw graafgebied liggen.

De KLIC melding voorkomt een hoop gedoe en is dan ook in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat graafwerkzaamheden geen onnodige schade toebrengen aan alles wat er onder de grond ligt. Dankzij de snelle afwerking, is het doen van de melding een koud kunstje en kan je snel aan de slag met de werkzaamheden, zonder dat je hoeft te vrezen voor kabels of leidingen die niet alleen je werk verstoren, maar problemen kunnen geven voor iedereen in de nabije omgeving.

Share.

About Author

Leave A Reply