Waar moet je aan denken als je gaat verbouwen?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Verbouwen kan voor iemand een gruwel zijn, of juist iets waar enorm naar uitgekeken wordt. Wie kiest voor een grote verbouwing, loopt echter altijd tegen enkele punten aan. Soms voorzien, soms een grote verrassing. Daarom is het goed om van tevoren duidelijk voor ogen te hebben wat je gaat doen en hoe je het gaat aanpakken. Waar kan je het beste aan denken?

De financiering

Elke verbouwing kost geld, maar geen enkele verbouwing kost hetzelfde. Vooraf is het daarom een goed idee om te bepalen wat je budget is in vergelijking met je wensen. Passen je wensen binnen het budget? En zo nee, wat ga je doen om ervoor te zorgen dat dit wel past? En ga je de verbouwing zelf uitvoeren, of vraag je toch een bouwbedrijf? Beide heeft zijn voordelen; wie handig genoeg is om het zelf te doen, kan het nodige besparen. Wie een bouwbedrijf inschakelt, weet dat het werk goed gebeurt en betaalt hier ook voor. Een andere vraag die past bij het onderwerp ‘financiering’, is of je het geld voorhanden hebt, of een lening moet afsluiten bij de bank. 

Wat wil je precies?

Het is belangrijk om van tevoren goed te weten wat je wilt, zodat je gericht te werk kunt gaan. Check voordat je gaat beginnen goed of je plannen ook echt mogelijk zijn en weet wat er voor nodig is om die plannen te behalen. De frustratie die komt kijken bij een project dat halverwege de uitvoering helemaal niet mogelijk blijkt te zijn, is natuurlijk enorm. Weet je niet zeker of iets kan, of hoe je het moet doen? Schakel dan vooral een expert in; een kennersoog ziet altijd meer en helpt je op weg naar een fraaie verbouwing. 

Houd rekening met onvoorziene kosten

Een verbouwing gaat eigenlijk altijd meer kosten dan begroot. Je komt onderweg altijd dingen tegen die je niet had voorzien en waar je dus de portemonnee voor moet trekken. Vervelend, zeker, maar vaak ook gewoon nodig. Of het nou gaat om extra materiaal, verborgen gebreken of er gaat gewoon meer tijd in zitten, onverwachte momenten kunnen er altijd zijn en zorgen ervoor dat je ad hoc moet handelen. Hou hier rekening mee en verminder de frustratie als het moment daar is. 

Neem de tijd

Een goede verbouwing is geen haastklus. Zorg er daarom voor dat je de tijd neemt om het goed aan te pakken. Wie te snel wil, ziet dingen over het hoofd en dat kan je lelijk in je achterste bijten. Zorg dat je niet gehaast bent, dat je tijd genoeg hebt om te doen wat je moet doen en blijf geduldig. Soms gaat het niet zoals je wil, maar dat hoort er gewoon bij. Immers; onverwachte dingen tonen zich altijd als het niet goed uitkomt, dus je kan er maar beter gewoon rekening mee houden. En wie de tijd heeft, zal zien dat de verbouwing een stuk meer ontspannen verloopt. En op die manier wordt het verbouwen iets wat plezier brengt, zeker als het gedaan is.

 

Share.

About Author

Leave A Reply