Eerste keer een muur metselen? Gebruik deze tips

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een muurtje metselen lijkt vrij eenvoudig, maar als je van plan bent om een groot bouwproject aan te pakken is het goed om als oefenproject eerst een tuinmuurtje te metselen. Voor het metselen van een muur heb je het volgende aan gereedschap nodig. Een metselkoord, waterpas, troffel, spade, mengspaan, rolmaat en mortelkuip. De noodzakelijke bouwmaterialen zijn funderingsbeton, specie, voegmortel, betonijzers, loodrechte balken en schoorlatten. De verschillende soorten mortel worden zelf gemengd.

Dikte van de muur

Bij het metselen van een muur is er keus uit twee soorten verbanden: volsteens of halfsteens. Halfsteens betekent dat de stenen in de lengterichting op elkaar worden gelegd, waardoor de dikte van de muur een halve steen is. Bij volsteens worden de stenen in de dwarsrichting op elkaar gestapeld. Voor maximale stevigheid worden er eerst twee stenen naast elkaar in de lengterichting geplaatst en daar bovenop twee stenen in de dwarsrichting. Op basis van het verband bereken je het aantal benodigde stenen en daarna kun je hier direct metselstenen kopen.

Stapsgewijs een tuinmuurtje metselen

Een tuinmuurtje metselen kan in 4 stappen. Eerst wordt een geul gegraven voor de fundering. Die heeft de lengte van de muur en een diepte van 50 centimeter. Leg in de geul een aantal betonijzers en giet daar beton overheen. Laat deze fundering een paar dagen drogen. Bereken vervolgens de hoeveelheid specie en maak die aan. Stel aan de uiteinden van de muur balken loodrecht op en zet die vast met schoorlatten. Span het metselkoord tussen de balken ter hoogte van de bovenzijde van de eerste rij stenen. Nu kun je gaan metselen.

Het metselen

Voor het metselen wordt op de fundering eerst een flinke laag specie aangebracht. Daarop druk je de eerste steen. Strijk vervolgens wat mortel op de zijkant van die steen en druk daar de volgende steen tegenaan. Gebruik de troffel om de stenen op hun plaats te drukken. Herhaal dit totdat de rij vol ligt met stenen en metsel daarna volgens dezelfde methode de volgende lagen stenen. Controleer regelmatig of de stenen nog waterpas staan. Als het muurtje voltooid is kan het drogen. Daarna kun je gaan voegen.

Share.

About Author

Leave A Reply