Graafwerkzaamheden gepland? Eerst even een bodemonderzoek laten doen!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ga je een nieuwe woning bouwen? Een woning met een kelder misschien? Wil je een zwembad aanleggen in je tuin? Of ga je een loods plaatsen voor je werkgereedschap of ander materiaal? Dan zul je dus moeten gaan graven. Het grote risico bij graafwerkzaamheden, zeker bij diepe en grootschalige projecten, is dat je op kabels en/of leidingen stuit. Bij beschadiging kan zomaar de hele buurt zonder stroom zitten en dat wil je uiteraard voorkomen. Je nieuwe buren zullen het je in ieder geval niet in dank afnemen. Daarom is het verstandig eerst een bodemonderzoek te doen voordat je de graafwerkzaamheden start. 

Wat is een bodemonderzoek

Bij graafwerkzaamheden is het belangrijk dat je weet wat er zich in de bodem bevindt. Je moet weten of je niet op kabels en leidingen stuit en het is belangrijk dat je de grondsoort en eventuele afwijkende zaken weet, zodat je met het juiste materiaal kunt graven. Harde rotsachtige ondergrond is immers minder makkelijk door te komen, dan losse zandgrond. Om te weten wat zich in de bodem bevindt, zul je in de bodem moeten kijken. Dan kan met een grondradar. Hoe weet een grondradar kabels en leidingen ondergronds te vinden, zul je denken. Dat gaat door middel van het uitzenden en ontvangen van signalen pulsen. Op basis daarvan wordt er een grafisch profiel gegenereerd van de bodem en daaruit kan dan weer opgemaakt worden wat er zich in de bodem bevindt.

KLIC-melding

Wanneer je gaat graven met een machine ben je verplicht een KLIC-melding te doen. Na deze melding ontvang je alle kabel- en leidinginformatie van de graafplek. Deze informatie is helaas niet altijd even betrouwbaar. het kan ‘oude’ informatie zijn en er kunnen veranderingen opgetreden hebben. Daarom is het in sommige gevallen verstandig deze informatie te controleren. Door hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen, speel je op safe en kom je tijdens het graven niet voor verrassingen te staan.

Afwijkende resultaten, wat nu?

Wanneer tijdens het bodemonderzoek blijkt dat kabels en leidingen anders liggen dan de KLIC aangaf, dien je dat te melden. Je bent zelfs wettelijk verplicht dit te melden. Door dan een gespecialiseerd bedrijf achter de hand te hebben die voor jou de metingen heeft uitgevoerd, kun je de discussie met de netwerkbeheerder of andere verantwoordelijke wel aan. 

Aan de slag

Het bodemonderzoek is afgerond en ook alle administratie is gedaan. Het graven kan beginnen! De graafmachine heeft dat gat natuurlijk zo voor je gemaakt, zodat jij aan de bouw van je woning, zwembad of andere droom kunt beginnen. Het graven is in ieder geval gebeurd zonder onregelmatigheden.    

Share.

About Author

Comments are closed.