Lekkages in je badkamer voorkomen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De verbouwing van de badkamer is vaak één van de grootste kostenposten in een huis. Een douche, bad, toilet en wastafel zijn niet de goedkoopste producten om aan te schaffen. Deze producten zijn niet zelf te maken, maar je kunt ze wel zelf plaatsen.

Daarnaast is er ook op de afwerking van de badkamer geld te besparen door alles zelf te doen. De kans bestaat echter dat er lekkages ontstaan bij het renoveren. Maar hoe voorkom je nou eigenlijk een lekkage in je badkamer? Deze drie tips dragen bij aan een lekkage-vrije badkamer.

Een waterleiding aanleggen

Zonder waterleiding geen water, dus dit is de belangrijkste stap bij het renoveren van je badkamer. Vaak ligt de leiding er al wel, maar misschien wil je de indeling veranderen en moet er een stuk verlegd of verlengd worden. Dit kun je natuurlijk zelf doen door middel van solderen of het gebruiken van knelfittingen, maar indien je hier geen ervaring mee hebt, is het aan te raden om dit te laten doen door een vakman.

Het kost misschien wat extra, maar als later toch blijkt dat de leiding lekt, dan heb je een veel groter probleem. In dat geval wegen de kosten niet op tegen de kosten voor het inhuren van een loodgieter.

Afvoer aansluiten

De afvoer voor een toilet, douche of wastafel zijn allicht al aanwezig, maar misschien wil je deze tijdens de renovatie ook verleggen. Nu is dit bij een afvoer niet zo ingewikkeld als bij een waterleiding, maar het is wel van belang een paar zaken in je achterhoofd te houden.

Meet in eerste instantie de diameter van de afvoer op. Een te grote of te kleine afvoer zorgt voor lekkages. Controleer daarom altijd of de onderdelen goed passen. Vergeet bij het aanleggen van de afvoer ook niet om de onderdelen met bijvoorbeeld een mof, bocht, T- of Y-stuk aan elkaar te lijmen. Op deze manier blijft het afvalwater ook in de leidingen en loopt het er niet uit.

Douchegoot aanleggen

Ben je van plan om de douchebak te vervangen door een inloopdouche met douchegoot? Weet wel wat je doet. Bij het niet vakkundig aanbrengen van een dergelijke goot tijdens het renoveren van de badkamer kunnen veel lekkages veroorzaakt worden.

Let bijvoorbeeld naar de richting waarheen het water afvloeit, afvoeren moeten niet altijd waterpas worden aangelegd. Indien je twijfelt over je eigen vakkundigheid op dit gebied, neem dan het zekere voor het onzekere en schakel een vakman in. Zo heb je de garantie dat de nieuwe goot ook goed wordt aangesloten en krijg je niet te maken met allerlei vervelende lekkages.

Share.

About Author

Comments are closed.