Zonweringen die bij ieder interieur passen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Met de populariteit van passieve huizen stijgt ook de populariteit van zonweringen, zowel intern als extern. Toch is het niet altijd even eenvoudig om de juiste woonstijlen te kiezen voor je opzet.

Elk exterieur heeft zijn klimaateisen. Elk interieur heeft zijn nutseisen. Hieronder bekijken we waarmee je allemaal rekening moet houden bij het uitkiezen van je interne zonweringen.

Een Zonwering voor elke context

In de eerste plaats moet je raamdecoratie uiteraard passen in de kamer waar ze functioneert. Hier staan esthetische, maar ook functionele eisen centraal. Zo staat privacy bijvoorbeeld bovenaan het verlanglijstje in de master bedroom, terwijl licht een voornaam aandachtspunt is in leefruimten of kantoren. In de kinderkamer is veiligheid een belangrijke zorg, en in de keuken en badkamer moet je ook letten op ventilatie en aanverwanten. Afhankelijk van waar de klemtoon ligt, zal ook je zonwering aan andere eisen moeten voldoen: jaloezie of rolgordijn? Vouwgordijn of draperie?

Zonwering aanschaffen

De keuze van kleur en stijl is natuurlijk niet genoeg om zonwering aanschaffen. Heb je je zonwering afgestemd op je ruimte, dan resten er nog een heleboel andere overwegingen vooraleer je kunt overgaan tot aanschaf. Met name de oriëntatie van het raam is hier een belangrijk aspect. Oostelijke en zuidelijke ramen krijgen bijvoorbeeld veel licht te verwerken. Die overdaad kan meubilair of bevloering beschadigen.

Verder speelt ook privacy mee. Een raam dat uitkijkt op dat van de buren, daarvan wil je allicht dat het inkijken verhinderd. Tegelijk wil je niet dat daardoor alle zonlicht verloren gaat.
Tot slot wordt ook energie-efficiëntie almaar belangrijker. Zonweringen kunnen aanzienlijk bijdragen aan dit verhaal, in zomer en winter. ‘s Zomers kunnen ze helpen om schaduw te brengen en de koelinstallaties te ontzien. ‘s Winters houden ze de warmte binnen.

Share.

About Author

Comments are closed.