Hoeveel overbieden

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Als jij een huis wil kopen dan is overbieden de norm van de komende jaren. Hoger bieden dan de vraagprijs betekend meestal dat je eigen geld nodig hebt.

Eerst even een kleine simpele uitleg over hypotheken.

Hoe bereken ik mijn maximale hypotheek?

Voor een hypotheekberekening heb je een paar zaken nodig. Je toetsinkomen en de waarde van het aan te kopen huis, eventuele overwaarde huidige woning en aanwezige spaargeld.

Wat wordt bedoeld met toetsinkomen?

Toetsinkomen is het zuivere bruto jaarinkomen minus schulden en overige verplichtingen. Wat overblijft kunnen we gebruiken om je maximale hypotheek op inkomen te berekenen. Als je dit niet goed berekend dan klopt straks jouw bod niet op de woning. Het gevolg is dat je dan meer eigen geld nodig hebt om te overbieden op een huis.

Hoe weet ik de waarde van mijn aan te kopen huis?

Vraag voordat je op een huis gaat bieden aan een taxateur wat de taxatie ongeveer gaat worden. Doe je dat niet dan kan het volgende gebeuren.

Je koopt een huis voor € 500.000,- terwijl de vraagprijs € 400.000,- bedraagt. Je gaat er maar vanuit dat de waarde van dat huis gelijk is dan de vraagprijs. Ik ga nu iedereen vertellen dat dit nooit het geval is.

Soms is de waarde hoger dan de vraagprijs maar meestal lager dan de vraagprijs.

Hypotheekwet verteld het volgende

Maximale hypotheek is het bedrag wat je kan lenen op inkomen echter het te lenen bedrag mag nooit hoger zijn dan de taxatie van het huis.

Kort door de bocht, kan jij op inkomen € 800.000 hypotheek krijgen en jij bied op een huis € 400.000,-. De taxatie van het huis bedraagt € 350.000,- dan betekend dat dat je zelf € 50.000,- extra aan eigen geld nodig hebt buiten de kosten koper om. Met overbieden op een huis is het dus handig om te weten wat de taxatiewaarde is.

Verkoper bepaald de vraagprijs

De verkopende partij heeft geen enkele interesse om exact de waarde van zijn huis te weten. Verkoper bepaald gewoon de vraagprijs. Voor kopers is dit lastig. Je hebt gewoon veel spaargeld nodig of overwaarde.

Overbieden met overwaarde

Heb jij veel overwaarde dan mag je dit gebruiken om hoger te bieden. Voor de veiligheid zou ik zelf 80% van de te verwachten overwaarde gebruiken om te overbieden. Stel dat taxatie en of verkoop oude woning tegenvalt. Ook dan zelf ophoesten. Is dat geld er niet dan volgt een afwijzing van de bank.

Je hebt dan geen hypotheek maar wel veel kosten. Iedereen die je hebt ingeschakeld zal je moeten betalen.

Overbieden en de koopakte

Overbieden betekend dus dat je een hoger bod gaat doen. Kijk goed in de koopakte dat jouw bod er duidelijk in staat. Het bedrag aan voorbehoud van financiering moet altijd gelijk zijn aan de hypotheek die jij afsluit.

Ga zelf nooit je maximale hypotheek berekenen

Natuurlijk komt er een tijd dat je graag wil weten wat je ongeveer kan lenen. Prima maar ga nooit op basis daarvan een huis bezichtigen. Na de bezichtiging moet je snel een bod doen anders is de woning weg.

Laat een hypotheekadviseur of bank altijd een maximale hypotheekberekening maken zodat je veilig kan overbieden op een huis.

Share.

About Author

Leave A Reply