De huidige coronacrisis heeft de aandacht een beetje afgeleid van andere discussies, zoals de stikstofproblematiek en de overgang naar duurzame energie. Maar nog steeds staan de doelstellingen om over te stappen op meer duurzame energie overeind. Nederland heeft nog een lange weg te gaan om de doelstellingen te bereiken.
In 2018 bestond slechts 7% uit duurzame energie en in 2020 moet dit verdubbeld zijn tot 14%. Het zal een mix worden van zonne-energie, windenergie, aardwarmte, biomassa, waterkracht (getijden!), kernenergie en nog een aantal nieuwe energievormen. Vaak kiest men voor zonnepanelen van www.solease.nl, maar hoe werkt een zonnepaneel?
De techniek nader toegelicht
Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen, meestal gemaakt van silicium. Als de zon erop schijnt komt er een elektrische stroom op gang tussen de positieve en negatieve lading van de zonnecel. In eerste instantie heb je gelijkstroom, maar deze stroom wordt omgevormd door een omvormer en wisselstroom is het resultaat en deze kan het elektriciteitsnet op of direct aangesloten op de woning of het bedrijf.
Omvormers heb je in diverse kwaliteiten en prijzen en zijn afhankelijk van de situatie. De helling van het dak en de hoeveelheid schaduw is belangrijk voor het rendement van de zonnecellen. Er zijn globaal drie kwaliteiten zonnepanelen: Basis, Comfort en Premium. Basis is scherp geprijsd en blauw van kleur, Comfort is zwart en heeft een hogere opbrengst en Premium tot slot heeft de beste opbrengsten en is het duurst.
Werken zonnepanelen wel in de winter?
Een veelgestelde vraag is of de zonnepanelen wel werken in een winter met minder zon en kortere dagen. De vraag kunnen we positief beantwoorden, maar het rendement is natuurlijk wel minder dan in de zomer. Hoewel temperaturen boven de 25 graden ook niet bevorderlijk zijn voor een goede werking van zonnecellen.
Zo’n hittegolf afgelopen zomer is minder gunstig dan je zou denken. Ook bij bewolkt weer kan er stroom gegenereerd worden, uiteraard wel minder, maar je hoeft nooit in het donker te zitten. Als je per jaar meer levert aan het energienet dan dat je gebruikt, krijgt je hier een vergoeding voor. Per leverancier worden hiervoor verschillende tarieven gehanteerd.
Wat zijn de kosten van zonnepanelen?
Het goede nieuws is dat zonnepanelen de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden zijn door de massaproductie in China. Met tien panelen op een gemiddeld woonhuis bespaar je jaarlijks al snel 500 euro per jaar op jouw energiekosten. De terugverdientijd bedraagt ca 10 jaar.
Beschik je over een groter dak dat ook nog eens gunstig ligt op de zon dan zijn veel hogere resultaten natuurlijk goed haalbaar. De terugverdientijd van de panelen is de laatste jaren aanzienlijk verkort.