Help, ik heb keelpijn

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Heb je last van een schrale keel of heb je pijn bij het slikken? Grote kans dat jij dan keelpijn hebt. Keelpijn kan vanuit verschillende manieren ontstaan. Om hier vanaf te komen zou je moeten ontdekken wat precies de oorzaak is. Ontdek hier alles dat je moet weten over keelpijn en pijn bij het slikken!

Wat is keelpijn?

Bij keelpijn heb je last van een stekende of scherpe pijn in de keel. Hierdoor kun je moeite hebben met praten of met slikken. De pijn die je voelt geeft meestal aan dat de keel ontstoken is. Een ontstoken keel ziet er meestal rood uit en er kunnen er witte plekjes op zitten. Bij ernstige keelpijn bestaat er ook een kans op het krijgen van koorts. 

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Keelpijn is te herkennen aan een aantal verschillende symptomen. Deze kunnen variëren van lichte klachten, tot zeer ernstig en pijnlijk. We zetten de verschillende symptomen van een zere keel voor je op een rij:

  • Opgezwollen klieren
  • Dikke slijmvliezen
  • Pijn bij het slikken
  • Roodheid met soms witte plekken
  • Droge mond en keel
  • Moeite met praten

Het is mogelijk dat je maar één van bovenstaande symptomen ervaart of een combinatie van meerdere. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie en de oorzaak achter keelpijn.

Hoe ontstaat keelpijn?

Keelpijn kent verschillende oorzaken. In de meeste gevallen ontstaan een zere keel door middel van een virus of een bacterie. Denk hierbij aan het verkoudheidsvirus (Influenza), maar keelpijn kan ook ontstaan door middel van Pfeiffer of het coronavirus. In sommige gevallen is een soa de oorzaak van keelpijn, maar dit zien we in de praktijk veel minder terug komen.

Behalve dat keelpijn kan ontstaan door ziekteverwekkers, is het ook mogelijk dat je een zere keel krijgt vanwege gewoontes, zoals: 

  • Roken
  • Hard keelschrapen
  • Hard praten/ schreeuwen
  • Droge lucht inademen

Tot slot, is het ook mogelijk dat je keelpijn krijgt van invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan het inademen van droge lucht. Seizoenswisselingen dragen ook bij aan het ontstaan van een zere keel.

Wat te doen bij keelpijn?

Over het algemeen gaat keelpijn vanzelf over binnen 10 dagen, maar soms kan de keelpijn ook langer aanhouden. Het liefst kom je uiteraard zo snel mogelijk van je zere keel af. We noemen een aantal tips voor je op:

Tip 1: Keelpastilles en zuigtabletten

Keelpastilles en zuigtabletten verzachten de pijn in de keel. Naast dat ze verzachten, hebben ze ook een hydraterende functie. Hierdoor zal het pijnlijke gevoel minder snel terug komen.

Tip 2: Drink voldoende water

Hydratatie is belangrijk voor je lichaam, maar zeker bij keelpijn. Drink dagelijks minimaal 1,5 liter water en 2 liter als je je ziek voelt. Zo zul je verdere uitdroging voorkomen en kun je keel herstellen. Daarbij spoelt het water ook de bacteriën weg, die in de keel blijven hangen.

Tip 3: Zorg voor voldoende slaap

Een bekende gezegde is dat slapen het beste medicijn is. Bij slaapproblemen gaat de weerstand naar beneden, waardoor je ziek kunt worden. Zorg ervoor dat je ritme ontwikkelt in je slaapgewoontes. Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Idealiter slaap je minimaal 8 uur op een avond.

 

Share.

About Author

Leave A Reply