Tegenwoordig hebben wij met onze smartphone 24/7 een minicomputer binnen handbereik. Ook worden tablets steeds vaker gebruikt voor zowel thuis als op kantoor. Toch is het fijn wanneer je een rapport moet maken of een presentatie moet voorbereiden om dit te doen op een laptop. Dit gaat vaak makkelijk waardoor je sneller klaar bent. Maar welke laptop is de juiste keus om goed je werk te kunnen doen? Vaak willen mensen een laptop die compact is, maar tegelijkertijd ook genoeg kracht heeft om veeleisende applicaties te kunnen draaien. Een goede zakelijke laptop is onmisbaar, maar hoe kies je nou de juiste uit voor je werk of bedrijf? Wij hebben vijf tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keus.
Tip 1: Het kiezen van het besturingssysteem
Je hebt verschillende besturingssystemen, maar Windows en MacOS zijn de systemen die het meest worden gebruikt. Dit komt omdat de systemen zijn voorzien van extra ingebouwde veiligheid en dit is natuurlijk belangrijk. Je wil niet dat door een virus interne documenten zomaar zichtbaar worden voor iedereen. Het advies luidt daarom: kies voor Windows of een MacOS besturingssysteem. Welke van de twee uiteindelijk de voorkeur heeft hangt af van de andere systemen die binnen de organisatie worden gebruikt. Werk je bijvoorbeeld veel met grafische programma’s? Dan heeft Apple waarschijnlijk je voorkeur.
Tip 2: Technische specificaties vergelijken
Dit is het onderdeel die veel mensen als lastig ervaren bij het uitkiezen van een nieuwe zakelijke laptop. Je koopt natuurlijk niet ieder jaar een nieuwe laptop. Gelukkig zijn er genoeg experts die je hierbij kunnen helpen en het graag aan je uitleggen. Voor nu lichten wij vier belangrijke specificaties aan je toe, namelijk de processor, werkgeheugen en opslag.
De processor en werkgeheugen
De keus van de processor hangt af waardoor je de laptop wil gaan gebruiken. Ga je voornamelijk documenten en spreadsheets bewerken of ook intensieve programma’s gebruiken, zoals Adobe? Wanneer je alleen documenten gaat bewerken kan je kiezen voor een i3-processor in combinatie met een 4gb werkgeheugen. Als je bijvoorbeeld grafische programma’s gaat gebruiken heb je minimaal een i5-processor nodig met 8gb werkgeheugen. Het best is zelfs nog om te gaan voor een i7-processor in combinatie met 16gb werkgeheugen. Wijk je af van dit advies? Dan kan het zijn de programma’s vast lopen op de laptop of heel traag reageren.
De opslag
Een andere factor die erg belangrijk is van zakelijke laptops is de opslag. Hier heb je ook nog een de keus uit een SSD of een harde schijf. Wanneer je kiest voor een harde schijf is de laptop extra gevoelig voor beweging, aangezien de schijf een los onderdeel in de laptop is. Hierdoor is hij extra kwetsbaar. Daarom adviseer ik eigenlijk altijd een SSD opslag. Het grote voordeel hiervan is dat de laptop sneller opstart en ook minder kwetsbaar is voor bewegingen.
Tip 3: Kies een merk
Waarschijnlijk heb je inmiddels als een shortlist met laptops die geschikt zijn voor jouw werksituatie. Sommige gebruikers hebben de voorkeur voor een specifiek merk. Vaak is het ook goed om een wat bekender en groter merk te kiezen. Indien er iets met je laptop aan de hand is kan een reparatie snel worden gerealiseerd, omdat de onderdelen makkelijk verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een macbook reparatie, dit kan eenvoudig worden gerealiseerd omdat dit merk erg populair is. Er zijn hierdoor verschillende bedrijven, zoals ThePhoneLab, die reparaties aanbieden voor meerdere Apple producten.