Heb jij een favoriete wijn?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wat is jouw favoriete wijn? Dat is een vraag die voor menigeen nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden valt. Want welke wijn je het liefst drinkt, kan van veel verschillende factoren afhangen. Hij kan per seizoen, per dag of zelfs per moment van de dag verschillen. Is er eentje die er voor jou echt tussenuit springt? Of is het vooral van de gelegenheid afhankelijk welk wijntje je voorkeur heeft?

Het zit ‘m in de combinatie

Wijn is een drankje dat best los te drinken valt. Zonder maaltijd erbij dus, of andere hapjes. De rijke smaak komt op die manier prima tot zijn recht. Als je mensen vraagt wat hun favoriete wijn is, zullen zij vaak het soort opnemen dat het altijd goed doet. Dat prima los gedronken kan worden, dat niet aan een bepaalde combinatie gebonden is.

Toch kan het ook dan best lastig zijn om een favoriet aan te wijzen. Misschien dronk je ooit op vakantie in Italië een heerlijke pinot wijn, die je direct tot lekkerste wijn ooit benoemde. De vraag is echter maar of deze je thuis, op een bewolkte herfstdag, nog steeds zo goed zou smaken. Bij wijn is niet alleen de combinatie met andere spijzen van belang, ook de invloeden die de rest van je zintuigen te verwerken krijgen spelen vaak een grote rol. Op een zonnige dag smaakt een lichtere, zoetere wijn vaak een stuk lekkerder dan een zwaardere soort, terwijl tijdens een formeel diner juist een wat zwaardere, rode wijn je aandacht kan trekken.

Wat vind je het lekkerst?

Wat de meeste mensen wel redelijk goed kunnen, is bepalen of ze meer van een rode wijn of een witte wijn houden. Alhoewel ook dat weer af kan hangen van de omstandigheden, hebben de meeste wijndrinkers wat dat betreft wel een voorkeur.

Om nog wat dichter bij een favoriet te komen, kunnen de meeste mensen ook aangeven of zij de voorkeur geven aan een zoete wijn of een droge. De meeste rode wijnen zijn droog, al zijn er ook varianten waar wat zoets in zit. Bij witte wijnen zijn op dit gebied de duidelijkste verschillen aanwezig, en hebben de meeste mensen een duidelijke voorkeur.

Door te kijken naar wit of rood, zoet of droog, kun je aardig aangeven welk soort wijn jou doorgaans het beste smaakt. Op deze manier kun je misschien ook bepalen wat jouw ‘allround’ lekkerste wijn is, de wijn die je op vrijwel ieder moment wel lekker vindt. De perfecte wijn voor specifieke momenten, of in combinatie met specifieke gerechten, die valt lastig zo te bepalen. Je laten adviseren of gewoon eens iets nieuws proberen kan vaak prima helpen om ook dan een wijn te kiezen die perfect gaat smaken.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply