Laminaat heeft de Nederlandse woningen in de afgelopen vijftien jaar veroverd. Dat ging vooral ten koste van tapijt en zogenaamde vloerbedekking (o.a. vinyl, stof). Naast de imitatie houten vloer en tegelvloer is ook laminaat met metaal print verkrijgbaar.
Door het waterdichte oppervlak kun je tegellaminaat overigens prima in de keuken worden gelegd. Je kunt kiezen voor laminaat bij de speciaalzaken zoals Quick-Step of Berry Floor of voor de goedkopere variant bij de bouwmarkt. Laminaat leggen is tegenwoordig erg gemakkelijk. Je kunt het dus prima zelf doen.
Wanneer zelf laminaat leggen?
Voor een beetje doe-het-zelver is het leggen van laminaat niet moeilijk. Als je een ruimte hebt zonder ‘obstakels’ zoals radiotoren of diagonale muren of wanden is het ook voor beginners een klus die te klaren is. Zelfs met eventuele radiatoren moet het niet al te veel problemen opleveren.
Wanneer niet zelf laminaat leggen?
Als je geen kennis hebt van het gereedschap dat gebruikt moet worden kun je beter een professional, een handige vriend(in) of familielid inhuren / inschakelen. In het geval van de zagen kun je ook andere zagen gebruiken. Bijvoorbeeld een cirkelzaag of een tafelzaag.
Laminaat leggen benodigdheden
Ga je laminaat leggen? Zorg er dan voor dat je in ieder geval het volgende gaat aanschaffen of bij de hand hebt bij het leggen van laminaat:
- Laminaat
- Profielen (indien nodig)
- Plinten
- Egaliseercement (indien nodig)
- Ondervloer
- Aluminiumtape (indien nodig)
- Zaag / zagen (bijvoorbeeld een decoupeerzaag)
- Slagblokje
- Timmermanspotlood
- Hamer
- Rolmaat
- Afstandhouders
- Zwaaihoek
- Winkelhaak
- Schuurpapier
Instructietips laminaat leggen
Hieronder vind je stapsgewijs de instructies voor het leggen van een laminaatvloer. Het is belangrijk dat het laminaat op de juiste manier wordt gelegd. Als het laminaat niet goed wordt gelegd kan de bovenlaag loslaten, kan het laminaat bollen of kunnen er scheuren in het laminaat ontstaan. Het is bovendien van belang dat het juiste gereedschap wordt gebruikt. Je kunt het laminaat in de meeste gevallen beter niet op de oude vloerbedekking leggen. Verwijder eerst de oude vloerbedekking. Uitzonderingen zijn dampdichte vloerbedekkingen. Bijvoorbeeld linoleum.
Tip 1 – Ondervloer
Je begint in de meeste gevallen met het leggen van een ondervloer. Gaten, kuilen of putjes kun je eventueel vullen met egaliseercement. Op deze manier voorkom je oneffenheden. De ondervloer dient voor het tegenhouden van vocht, het dempen van geluid en de ondervloer heeft een isolerende werking. Snijd het overschot (aan de zijkanten) van de ondervloer weg.
Tip 2 – Acclimatiseren
Laat het laminaat 48 uur wennen aan de temperatuur in de ruimte waar het gelegd wordt. Elders wordt gezegd dat 24 uur voldoende is, maar je kunt beter 48 uur aanhouden. Dit acclimatiseren kun je doen door de planken uit de verpakking te halen en in de ruimte te leggen. Zo voorkom je dat het laminaat gaat uitzetten of opbollen.
Tip 3 – Begin
Bij het leggen van laminaat begin je link bij de meest lange muur. Vervolgens werk je van links naar rechts. Meet de laatste strook van strook op en teken deze af. Ook hier moet je rekening houden met een ruimte van één centimeter. De tweede baan begin je met het leggen van het reststuk (circa 20 cm) van de eerste baan.
Tip 4 – Gebruik afstandblokjes en aanslagblok
Afstandblokjes heb je nodig om een afstand van 1 centimeter te houden tussen de muur en het laminaat. Mocht het laminaat later gaan uitzetten, dan gaat het door deze ruimte in ieder geval niet bol staan. De afstandblokjes kun je weghalen als je klaar bent met het legen van de laminaatvloer. Een aanslagblok gebruik je om de planken tegen elkaar aan te tikken. Sla niet te hard bij het gebruiken van het aanslagblok.
Tip 5 – Obstakels
Heb je te maken met obstakels? Teken deze goed af en zaag dit bijvoorbeeld met een decoupeerzaag. Houdt bij het aftekenen en zagen van deze obstakels rekening met een ruimte van 2 centimeter. Op deze manier kan het laminaat zonder problemen uitzetten. Voor de afwerking bij bijvoorbeeld een radiatorbuis kun je een rozet gebruiken.
Tip 6 – Plinten
Plakplinten zijn het makkelijkste om te leggen. Je kunt als gereedschap een plintenkniptang gebruiken.
Tip 7 – Overgangen
Voor de overgang van laminaat naar een ander soort vloerbedekking kan een overgangsprofiel gebruikt worden.