Kun je zelf je huis verkopen?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ben je van plan je huis te gaan verkopen? Dit kan aardig wat kosten. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de open dagen, het adverteren en het onderhoud voordat het huis is verkocht. Het is daarom ook niet zo gek dat alles waar je op kunt besparen je ook graag op wilt besparen. Eén daarvan is natuurlijk de kosten op de makelaar. Die kunnen soms echt de pan uitrijzen. Kun je deze kosten daarom ook zoveel mogelijk drukken? Dat kan, als je zelf je huis gaat verkopen.

Zelf aan de slag

Je bent niet verplicht om je huis te verkopen via een makelaar. Dit kun je vaak al heel makkelijk zelf. Dit kan bijvoorbeeld door zelf je huis als advertentie te plaatsen op een website als Funda of via de Vereniging Eigen Huis. Ook is het altijd een goed idee om in je eigen kennissenkring te kijken. Plaats bijvoorbeeld een berichtje in een speciale Facebookgroep, deel deze openbaar op je profiel en vraag of andere mensen dit ook delen.

Bij het zelf verkopen van je huis komt natuurlijk meer kijken dan alleen je huis te koop aanbieden. Je moet er ook aan denken dat als je geen makelaar wil inhuren, je ook zelf voor alle andere zaken moet zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van de vraagprijs, het organiseren van de open dagen, onderhandelen over de verkoop en ga zo maar door. Er komt meer kijken bij de werkzaamheden van een makelaar, dus onderschat het niet. Het is goed mogelijk om zelf je huis te verkopen, maar onthoud dat je hier wel de tijd en kennis voor moet hebben.

Zelf verkopen mét makelaar

Je kunt ook zelf je huis verkopen in samenwerking met een makelaar. Hierbij is de makelaar echt voor jou in dienst. Jij bepaalt alles wat er gedaan moet worden en de makelaar doet dit dan voor jou. Dit is vooral aan te raden wanneer je zelf goed weet wat je moet doen, maar er zelf niet genoeg tijd voor hebt om alles in goede banen te kunnen leiden. Zelf huis verkopen betekent niet per direct dat je er alleen voor staat. Maak daarom goede afspraken met de makelaar wat de mogelijkheden zijn en welke kosten hieraan verbonden zijn.

Share.

About Author

Comments are closed.